Vitaris_LR_7988
Ondernemen

U gaat – wat komt daarbij kijken?

Zakelijk en strategisch besluit

U wilt aandelen overdragen of aandelen uitgeven. Dat is een belangrijke beslissing: voor de continuïteit van uw bedrijf, maar ook voor u als persoon. Het kapitaal van een vennootschap bestaat per slot van rekening uit aandelen. Complex proces? Wij informeren en adviseren u graag. Goed voor uw gemoedsrust, goed voor uw onderneming.

Wel of geen notariële akte?

  • Een levering van aandelen gebeurt altijd via een notariële akte, zodat de gegevens van de koper, verkoper en de vennootschap zwart op wit staan.
  • Voor een uitgifte van aandelen bij de oprichting van een vennootschap is geen akte nodig: dit wordt namelijk geregeld in de oprichtingsakte. Maar voor de uitgifte van nieuwe aandelen is wel een notariële akte nodig.

Ons aandeel

Bij de overdracht en uitgifte van aandelen is een notaris noodzakelijk. Zonder notariële akte geen overdracht of uitgifte. Deze akte legt het aantal en het soort aandelen vast. Of het nu gaat om de oprichtingsakte bij het opzetten van een nieuwe vennootschap of een afzonderlijke akte voor het uitgeven van nieuwe aandelen. Uw notaris zorgt niet alleen voor het opstellen van de benodigde aktes, maar controleert ook of u bevoegd bent tot overdracht of uitgifte. Ook beoordeelt de notaris of wel aan de statuten wordt voldaan en of er reden is om de statuten te wijzigen. Zo wordt onderzocht of de overdracht of uitgifte van aandelen een geldige juridische basis heeft. Dat is belangrijk voor de rechtszekerheid. Daarnaast draagt de notaris zorg voor de registratie in het aandeelhoudersregister.

Juridische zekerheid en efficiëntie

De overdracht of uitgifte van aandelen is meer dan een transactie: het is een bepalend moment voor u als ondernemer. U wilt geen gedoe. En wij ook niet. Wij zorgen dat er aan de wettelijke en statutaire regels wordt voldaan. Als wij alle gegevens hebben gecontroleerd, kunt u de akte ondertekenen. Zorgeloos, en zo snel als mogelijk.

Wilt u het overdragen of uitgeven van aandelen zo vloeiend mogelijk laten verlopen? Of heeft u nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Bij welk rechtsgebied kunnen we u helpen?

Samenleven

Of u nu ja zegt tegen trouwen, een geregistreerd partnerschap of een samenlevingscontract: zorg dat u uw besluit juridisch goed regelt. Maak duidelijke afspraken. Scheiden? Wij staan u bij. Overweegt u een notariële volmacht of een levenstestament? Kies voor zekerheid en laat u deskundig adviseren.

Wonen

Een nieuw huis kopen of uw huidige woning verkopen is een grote stap. Kies voor een gefundeerd en professioneel advies. De meeste mensen sluiten een een hypotheeklening af om de aankoop van een huis te financieren. U ook? Dan is het vaak verplicht om een hypotheekakte op te laten maken.

Erven & Schenken

U krijgt een erfenis. Zorg dat u de gevolgen begrijpt, want u moet beslissen of u deze aanvaardt of verwerpt. Uw nabestaanden goed achterlaten? Leg uw laatste wensen vast in een testament. U kunt ook bij leven schenken aan kinderen of kleinkinderen. Optimaliseer erf- en schenkbelasting en kies voor een zorgeloze estate planning. Eerlijk advies maakt het verschil.

Ondernemen

U start een eigen onderneming. Kiest u voor een bv of een eenmanszaak? Of u wilt maatschappelijk actief zijn en twijfelt tussen een stichting en een vereniging. Laat ons meedenken, ontzorgen en u wijzen op (fiscale) verschillen. Ook als u specifieke zakelijke behoeften heeft, zoals aandelen overdragen, uw organisatie herstructureren of de statuten wijzigen.