Vitaris_LR_8419
Samenleven

U wilt een sluiten – van harte! Maar weet wat u kunt verwachten en regel uw belangen goed.

Wat is Geregistreerd Partnerschap?

Geregistreerd partnerschap is een samenlevingsvorm die in Nederland wettelijk is erkend. Het is een mijlpaal die niet alleen uw liefde, maar ook uw financiële en juridische samenleving officieel maakt. Net als bij het huwelijk worden u en uw partner op veel gebieden gelijkgesteld. Met nuances: sommige rechten en plichten zijn net iets anders geregeld dan bij een huwelijk. Zo kan een geregistreerd partnerschap in sommige gevallen eenvoudiger worden ontbonden.

Waarom een notaris inschakelen?


Om een geregistreerd partnerschap aan te gaan, hoeft u niet naar de notaris. U regelt dit zelf bij de gemeente. Dat betekent wel dat u akkoord gaat met een beperkte gemeenschap van goederen. Wilt u liever zelf de voorwaarden bepalen? Dan kunt u deze laten vastleggen in een notariële akte. Als onpartijdige deskundige biedt de notaris ondersteuning en advies over fiscale en juridische gevolgen. Partnerschapsvoorwaarden beschermen u bijvoorbeeld tegen (zakelijke) schulden van de ander en voorkomen dat bezittingen gemeenschappelijk worden, die wat u betreft wellicht niet gemeenschappelijk zouden moeten zijn. Heeft u al een geregistreerd partnerschap zonder voorwaarden? Deze kunt u alsnog wijzigen via de notaris.

Voordelen van een geregistreerd partnerschap en partnerschapsvoorwaarden

 

1. Juridische bescherming
Bij een geregistreerd partnerschap zijn verschillende zaken bij wet geregeld. Denk bijvoorbeeld aan erfrecht, pensioenrechten, alimentatie en andere wettelijke rechten. Beide partners zijn juridisch beschermd en dat biedt voordelen in onvoorziene situaties zoals ziekte of een overlijden. Als u partnerschapsvoorwaarden opstelt, kunt u zich ook beter beschermen tegen de zakelijke schulden van uw ondernemende partner.

2. Fiscale voordelen
U bent niet alleen geregistreerd als partners, maar u bent ook fiscaal partner. Dat kan voor belastingvoordelen zorgen.

3. Ouderlijke verantwoordelijkheid
Krijgt u tijdens het geregistreerd partnerschap samen kinderen? Dan bent u automatisch samen de ouders van het kind en heeft u daardoor samen het ouderlijk gezag. Dat is niet alleen praktisch, het biedt ook juridische zekerheid doordat beide ouders wettelijk verantwoordelijk zijn voor de opvoeding.

 

Wel of geen partnerschapsvoorwaarden


Steeds meer stellen kiezen voor een geregistreerd partnerschap – met partnerschapsvoorwaarden. Dat heeft niets met vertrouwen te maken, maar alles met onze complexe maatschappij. Het is waardevol om duidelijke afspraken te maken over bezit en schuld; vooral als u zakelijke en persoonlijke bezittingen heeft. Net als bij huwelijkse voorwaarden kunt u de partnerschapsvoorwaarden aanpassen, bijvoorbeeld als u start met ondernemen of kinderen krijgt.

Hoe regel ik een geregistreerd partnerschap?


U sluit uw geregistreerd partnerschap af bij de gemeente. Wilt u partnerschapsvoorwaarden? Kom dan voordat u naar de gemeente gaat eerst bij ons langs. Wij kunnen dan uw partnerschapsvoorwaarden opstellen. Uiteraard worden beide partners verwacht. We bespreken de voorwaarden en de gevolgen, en vervolgens worden de partnerschapsvoorwaarden formeel vastgelegd.

Waarom kiezen voor een geregistreerd partnerschap?


Niet iedereen wil (meteen) trouwen. Een geregistreerd partnerschap is een goede keuze voor partners die hun relatie willen formaliseren, zonder de religieuze of culturele context die een huwelijk soms met zich meebrengt. Of er wordt eerst gekozen voor een geregistreerd partnerschap, omdat er een kind op komst is, en pas later wordt er getrouwd – let wel op dat het omzetten van een geregistreerd partnerschap naar een huwelijk een andere ceremonie kent dan de gebruikelijke huwelijksceremonie . Kortom: geregistreerd partnerschap is een moderne en flexibele vorm van een juridische samenlevingsvorm die past bij een breed scala aan levensstijlen en overtuigingen.

Bent u klaar voor de volgende stap? Neem vandaag nog contact met ons op. Wij helpen u graag met uw geregistreerd partnerschap en partnerschapsvoorwaarden.

Bij welk rechtsgebied kunnen we u helpen?

Samenleven

Of u nu ja zegt tegen trouwen, een geregistreerd partnerschap of een samenlevingscontract: zorg dat u uw besluit juridisch goed regelt. Maak duidelijke afspraken. Scheiden? Wij staan u bij. Overweegt u een notariële volmacht of een levenstestament? Kies voor zekerheid en laat u deskundig adviseren.

Wonen

Een nieuw huis kopen of uw huidige woning verkopen is een grote stap. Kies voor een gefundeerd en professioneel advies. De meeste mensen sluiten een een hypotheeklening af om de aankoop van een huis te financieren. U ook? Dan is het vaak verplicht om een hypotheekakte op te laten maken.

Erven & Schenken

U krijgt een erfenis. Zorg dat u de gevolgen begrijpt, want u moet beslissen of u deze aanvaardt of verwerpt. Uw nabestaanden goed achterlaten? Leg uw laatste wensen vast in een testament. U kunt ook bij leven schenken aan kinderen of kleinkinderen. Optimaliseer erf- en schenkbelasting en kies voor een zorgeloze estate planning. Eerlijk advies maakt het verschil.

Ondernemen

U start een eigen onderneming. Kiest u voor een bv of een eenmanszaak? Of u wilt maatschappelijk actief zijn en twijfelt tussen een stichting en een vereniging. Laat ons meedenken, ontzorgen en u wijzen op (fiscale) verschillen. Ook als u specifieke zakelijke behoeften heeft, zoals aandelen overdragen, uw organisatie herstructureren of de statuten wijzigen.