Vitaris_LR_8154
Samenleven

U wenst een op te stellen – een belangrijk en wijs besluit. Begrijp goed wat dit voor u en uw dierbaren betekent.

Wat is een levenstestament?

Een levenstestament bestaat meestal uit twee volmachten. Hierin legt u bijvoorbeeld vast wat er moet gebeuren als u zelf geen beslissingen meer kunt nemen door een lichamelijke of geestelijke ziekte, een ongeval, of ouderdom. Het gaat hierbij om financiële en medische zaken. Maar u kunt ook kiezen of u wel of niet gereanimeerd wilt worden. Ook kunt u alvast bepalen wat er moet gebeuren met uw huisdieren en zelfs met uw sociale media-accounts. Zo weet u zeker dat u altijd achter uw besluiten en wensen zult staan – ook als u dat zelf niet meer kunt beoordelen.

Voordelen van een levenstestament

1. Gemoedsrust
Het opstellen van een levenstestament zorgt voor duidelijkheid en rust. Niet alleen voor uzelf, maar ook voor uw dierbaren. Zij kunnen uw wensen en waarden per slot van rekening nooit zo goed invullen als uzelf. Met een levenstestament worden uw persoonlijke en financiële beslissingen goed geregeld… mocht het ooit nodig zijn.

2. Volledige zeggenschap over uw leven
Dankzij het levenstestament behoudt u de controle over uw eigen leven, zelfs als u zelf geen beslissingen meer kunt nemen. U kunt in detail opstellen hoe u wilt dat uw financiële en medische zaken worden ingevuld.

3. Vermijden van mogelijke familieconflicten
Door uw wensen en instructies op voorhand duidelijk vast te leggen, vermindert u de kans op conflicten binnen uw familie. Dat is ook belangrijk, zeker in moeilijke tijden vol stress en ongemak.

 

Hoe regel ik een levenstestament?

1. Nadenken over invullen van levenstestament
U kunt zelf een levenstestament opstellen – een zogeheten onderhandse akte. Maar het kan zijn dat een bank dit niet erkent, omdat er twijfel ontstaat of u wel wilsbekwaam was op het moment van vastleggen. Door een levenstestament op te stellen bij de notaris worden uw wensen erkend door alle instanties.

2. Afspraak met de notaris
Samen met de notaris bespreekt u uw wensen en behoeften. We zorgen voor een persoonlijke en gedetailleerde aanpak.

3. Opstellen van het levenstestament
Is alles duidelijk? De notaris stelt het levenstestament op en legt elke clausule en bepaling in detail uit. Zo weet u zeker dat alles correct is.

4. Ondertekening en registratie
Na uw goedkeuring kunt u het document ondertekenen. Dan wordt het officieel geregistreerd. Als u dat wenst, kan het levenstestament worden aangemeld bij het Centraal Levenstestamentenregister. De notaris bewaart het originele document en geeft u een of meerdere afschriften. U kunt ook aangeven wie er nog meer een afschrift moet ontvangen, zoals uw vertrouwenspersoon, uw huisarts en uw bank.

Goed om te weten

Een levenstestament en een testament zijn twee verschillende aktes. Het levenstestament is geldig tijdens uw leven en gaat over uw financiële zaken en medische en persoonlijke belangen. Wat er met uw bezit moet gebeuren na uw overlijden, regelt u in een testament.

Waarom kiezen voor een levenstestament?

Een levenstestament geeft uzelf, en uw dierbaren rust en duidelijkheid. U wijst een vertrouwenspersoon aan voor belangrijke beslissingen. Ook kunt u een optionele toezichthouder benoemen die ervoor zorgt dat uw wensen worden opgevolgd. Hoe moeilijk ook, een levenstestament is de beste manier om uzelf te blijven in situaties waarin u niet langer uzelf bent.

Kiest u voor een levenstestament? Wij helpen u graag bij het maken van moeilijke keuzes. Laat ons weten hoe wij u kunnen bijstaan.

Bij welk rechtsgebied kunnen we u helpen?

Samenleven

Of u nu ja zegt tegen trouwen, een geregistreerd partnerschap of een samenlevingscontract: zorg dat u uw besluit juridisch goed regelt. Maak duidelijke afspraken. Scheiden? Wij staan u bij. Overweegt u een notariële volmacht of een levenstestament? Kies voor zekerheid en laat u deskundig adviseren.

Wonen

Een nieuw huis kopen of uw huidige woning verkopen is een grote stap. Kies voor een gefundeerd en professioneel advies. De meeste mensen sluiten een een hypotheeklening af om de aankoop van een huis te financieren. U ook? Dan is het vaak verplicht om een hypotheekakte op te laten maken.

Erven & Schenken

U krijgt een erfenis. Zorg dat u de gevolgen begrijpt, want u moet beslissen of u deze aanvaardt of verwerpt. Uw nabestaanden goed achterlaten? Leg uw laatste wensen vast in een testament. U kunt ook bij leven schenken aan kinderen of kleinkinderen. Optimaliseer erf- en schenkbelasting en kies voor een zorgeloze estate planning. Eerlijk advies maakt het verschil.

Ondernemen

U start een eigen onderneming. Kiest u voor een bv of een eenmanszaak? Of u wilt maatschappelijk actief zijn en twijfelt tussen een stichting en een vereniging. Laat ons meedenken, ontzorgen en u wijzen op (fiscale) verschillen. Ook als u specifieke zakelijke behoeften heeft, zoals aandelen overdragen, uw organisatie herstructureren of de statuten wijzigen.