Vitaris_LR_8408-2
Samenleven

U kiest voor een — gefeliciteerd! Er zijn nog wel enkele belangrijke aspecten waar u aan moet denken.

Wat is een samenlevingscontract?

Een samenlevingscontract is eigenlijk een overeenkomst tussen twee personen die samen een huishouden delen. Dus u en uw partner. Deze notarieel vastgelegde overeenkomst legt de financiële en praktische aspecten van uw relatie vast. In het document kunt u verschillende zaken vastleggen, zoals bijvoorbeeld de verdeling van huishoudelijke kosten of wat er gebeurt met gezamenlijke bezittingen als u toch uit elkaar gaat. Een praktische stap die u helpt bij het organiseren van uw gezamenlijke leven. Van harte!

Voordelen van een samenlevingscontract

1. Flexibel en goedkoper
Een samenlevingscontract geeft u de mogelijkheid om samen afspraken te maken die passen bij uw situatie, leefstijl en behoeften. Daarnaast is het meestal een goedkopere en minder complexe optie dan een huwelijk of geregistreerd partnerschap.

2. Juridische en financiële zekerheid
Het samenlevingscontract geeft juridische duidelijkheid over rechten en plichten. De schulden en spaargelden blijven van u, net zoals de schulden en spaargelden van uw partner blijven. Maar u kunt als fiscaal partner wel gezamenlijk belastingaangifte doen – daardoor betaalt u misschien minder belasting.

3. Samen onafhankelijk
Het samenlevingscontract maakt het dus eenvoudiger om financiële zaken, zoals schulden en spaargeld, gescheiden te houden. En mocht uw relatie helaas eindigen, dan is een scheiding niet nodig – dat bespaart u zowel tijd als geld.

 

Nadelen van een samenlevingscontract

1. Beperkte erf- en pensioenrechten
In een samenlevingscontract wordt u niet automatisch elkaars erfgenaam. Ook heeft u geen recht op elkaars pensioen. Hiervoor zijn aanvullende documenten nodig, zoals bijvoorbeeld een testament of pensioenovereenkomst.

2. Beperkingen in ouderlijk gezag
Wordt u ouder? Gefeliciteerd! U moet dan mogelijk wel uw kind erkennen om ouderlijk gezag te krijgen. Dit gaat namelijk niet automatisch, zoals bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap.

Hoe regel ik een samenlevingscontract?

1. Overleg en voorbereiden
Uw gezamenlijke wensen en eisen bespreken is de eerste stap. Het is namelijk belangrijk dat u het eens bent over de inhoud van het samenlevingscontract. Maak bijvoorbeeld een lijst van alles wat u in het contract wilt opnemen, van gezamenlijke financiën tot verantwoordelijkheden binnen het huishouden. Uw notaris kan u eventueel aan voorbeelden en inzichten helpen.

2. Samenlevingscontract opstellen
Dan is het tijd om het samenlevingscontract officieel te maken. Bezoek de notaris om de notariële akte te formaliseren. Het grote voordeel van een notarieel contract: het is dan juridisch bindend.

3. Geen registratie van het samenlevingscontract
Zo eenvoudig is het. Als u trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat, wordt het huwelijk of geregistreerd partnerschap in de registers van de burgerlijke stand geregistreerd. Een samenlevingscontract kent zo’n registratie niet.

Waarom kiezen voor een samenlevingscontract?

Bent u op zoek naar een manier om uw relatie officieel te maken, zonder de grote stap van een huwelijk of geregistreerd partnerschap? Dan is een samenlevingscontract een uitstekende keuze. Het is gemakkelijker én goedkoper. U hoeft niet te scheiden, als u toch niet samen verder wilt. Een samenlevingscontract geeft dus een flexibele en juridische zekerheid.

Klaar om een afspraak met elkaar te maken? Maak dan óók een afspraak met ons. Wij helpen u graag aan een mooie toekomst.

Bij welk rechtsgebied kunnen we u helpen?

Samenleven

Of u nu ja zegt tegen trouwen, een geregistreerd partnerschap of een samenlevingscontract: zorg dat u uw besluit juridisch goed regelt. Maak duidelijke afspraken. Scheiden? Wij staan u bij. Overweegt u een notariële volmacht of een levenstestament? Kies voor zekerheid en laat u deskundig adviseren.

Wonen

Een nieuw huis kopen of uw huidige woning verkopen is een grote stap. Kies voor een gefundeerd en professioneel advies. De meeste mensen sluiten een een hypotheeklening af om de aankoop van een huis te financieren. U ook? Dan is het vaak verplicht om een hypotheekakte op te laten maken.

Erven & Schenken

U krijgt een erfenis. Zorg dat u de gevolgen begrijpt, want u moet beslissen of u deze aanvaardt of verwerpt. Uw nabestaanden goed achterlaten? Leg uw laatste wensen vast in een testament. U kunt ook bij leven schenken aan kinderen of kleinkinderen. Optimaliseer erf- en schenkbelasting en kies voor een zorgeloze estate planning. Eerlijk advies maakt het verschil.

Ondernemen

U start een eigen onderneming. Kiest u voor een bv of een eenmanszaak? Of u wilt maatschappelijk actief zijn en twijfelt tussen een stichting en een vereniging. Laat ons meedenken, ontzorgen en u wijzen op (fiscale) verschillen. Ook als u specifieke zakelijke behoeften heeft, zoals aandelen overdragen, uw organisatie herstructureren of de statuten wijzigen.