Vitaris_LR_8555
Erven & Schenken

U wilt geld – dat is heel aardig van u! Maar wees er zeker van dat alles goed wordt geregeld.

Wat is een schenking?

Schenken is eigenlijk heel simpel: u geeft iets aan een ander zonder dat u iets van de ander terugverwacht. Dit kan gaan om een bedrag, een object, een woning, of iets anders. Vaak schenken mensen aan familieleden, maar u kunt natuurlijk ook aan anderen of goede doelen schenken. In alle gevallen wilt u dat uw schenking goed terechtkomt. Dus hoe pakt u dat aan?

Hoe kunt u schenken?

Er zijn verschillende manieren om een schenking te doen:

  • Onderhandse akte
  • Notariële akte
  • Schenken op papier

Een onderhandse akte is meestal de goedkoopste optie. Schenken via de notaris zorgt ervoor dat er geen misverstanden kunnen ontstaan over de schenking. Bij bepaalde schenkingen is een notariële akte verplicht, zoals schenkingen op papier.

Zelf schenken of via de notaris

U kunt natuurlijk zelf een bedrag schenken – zonder hulp van een notaris. In dat geval maakt u de schenking over naar de ontvanger en/of stelt u een onderhandse akte op. Zo bespaart u inderdaad op notariskosten, maar dat is juridisch wel minder sterk. Een schenking via de notaris heeft als voordeel dat u van begin tot eind wordt begeleid. Zo weet u zeker dat het juridisch klopt. En dat niet alleen, u krijgt ook advies over mogelijke belastingen. Ook kunt u eventueel regels verbinden aan uw schenking, zo kunt u er bijvoorbeeld voor zorgen dat…

  • een kleinkind het geld pas na zijn achttiende verjaardag kan gebruiken en bijvoorbeeld alleen voor een studie of een woning;
  • toekomstige ex-partners van (klein)kinderen niet met de helft van uw schenking ervandoor gaan.

Schenking op papier

Wilt u schenken zonder het geld daadwerkelijk over te maken? Dan kunt u ook schenken op papier. Zo verlaagt u uw erfenis, en dus de erfbelasting, zonder direct geld over te maken naar uw erfgenamen. Het bedrag wordt pas overgemaakt na uw overlijden. Tussendoor betaalt u wel rente over deze toekomstige schenking, waardoor u eigenlijk een schuld opbouwt aan de ontvanger. Wilt u schenken op papier? Dan is een notariële akte verplicht. Wij kunnen u uiteraard adviseren over de voor- en nadelen van schenken op papier.

Fiscale voordelen van schenken

Door te schenken wordt uw eigen vermogen ook minder hoog. Dat kan dus een gunstig effect hebben op de vermogensbelasting. Schenkt u aan uw erfgenamen? Dan profiteren zij sowieso van een lagere erfbelasting. Let op: er kan wel schenkbelasting van toepassing zijn. Hoe hoog de belasting is, ligt aan de relatie tot de ontvanger en het doel van de schenking. Voor schenkingen aan goedgekeurde goede doelen geldt meestal een volledige vrijstelling.

Onderhandse akte of notariële akte?

Welke manier van schenken u ook kiest: de kans is groot dat u iemand anders heel blij gaat maken met uw schenking. In alle gevallen is het belangrijk om uw schenking goed voor te bereiden. Met hulp van uw notaris kunt u uitsluitingsclausules of andere voorwaarden aan uw schenking verbinden, en wordt met u meegedacht over mogelijke (belasting)voordelen. Veel plezier met schenken!

Bent u klaar om een schenking te doen? Wij helpen u graag. Neem contact met ons op.

Bij welk rechtsgebied kunnen we u helpen?

Samenleven

Of u nu ja zegt tegen trouwen, een geregistreerd partnerschap of een samenlevingscontract: zorg dat u uw besluit juridisch goed regelt. Maak duidelijke afspraken. Scheiden? Wij staan u bij. Overweegt u een notariële volmacht of een levenstestament? Kies voor zekerheid en laat u deskundig adviseren.

Wonen

Een nieuw huis kopen of uw huidige woning verkopen is een grote stap. Kies voor een gefundeerd en professioneel advies. De meeste mensen sluiten een een hypotheeklening af om de aankoop van een huis te financieren. U ook? Dan is het vaak verplicht om een hypotheekakte op te laten maken.

Erven & Schenken

U krijgt een erfenis. Zorg dat u de gevolgen begrijpt, want u moet beslissen of u deze aanvaardt of verwerpt. Uw nabestaanden goed achterlaten? Leg uw laatste wensen vast in een testament. U kunt ook bij leven schenken aan kinderen of kleinkinderen. Optimaliseer erf- en schenkbelasting en kies voor een zorgeloze estate planning. Eerlijk advies maakt het verschil.

Ondernemen

U start een eigen onderneming. Kiest u voor een bv of een eenmanszaak? Of u wilt maatschappelijk actief zijn en twijfelt tussen een stichting en een vereniging. Laat ons meedenken, ontzorgen en u wijzen op (fiscale) verschillen. Ook als u specifieke zakelijke behoeften heeft, zoals aandelen overdragen, uw organisatie herstructureren of de statuten wijzigen.