Vitaris_LR_8196
Ondernemen

U wilt de van uw bv, stichting of vereniging wijzigen – dat gaat niet zomaar. Heeft u hier al aan gedacht?

Statuten wijzigen

Soms moet u de statuten van uw bv, stichting of vereniging aanpassen. Misschien omdat de tijden zijn veranderd of omdat u andere keuzes moet maken. Het doel kan zijn veranderd of u wenst een groter bestuur of u gaat samenwerken. Dit is een zakelijke én strategische keuze. Zorg wel dat dit correct gebeurt. Een onjuiste wijziging kan namelijk leiden tot juridische complicaties. Wij kunnen u begeleiden bij het wijzigen van de statuten en het kiezen van een nieuwe koers.

Het belang van uw huidige statuten

Wilt u de statuten wijzigen? Deze keuze begint doorgaans bij het bestuur. Eventuele wijzigingen moeten namelijk worden uitgevoerd volgens de regels van uw huidige statuten. Heeft u deze doorgenomen of heeft u deskundig advies nodig? Dan kunt u ons om hulp vragen.

Controleren van besluitvorming

Is de besluitvorming geregeld en in orde? Dan moet u een notariële akte opstellen waarin de gewijzigde statuten worden vastgelegd. Net als bij de oprichting van uw bv, stichting of (in sommige gevallen) vereniging is deze akte verplicht. De notaris controleert de besluitvorming en zorgt ervoor dat aan alle wettelijke en statutaire eisen en formaliteiten wordt voldaan. Alleen dan zijn de gewijzigde statuten rechtsgeldig.

Wat als een statutenwijziging niet mogelijk is?

Soms kunt u de statuten niet wijzigen. Bijvoorbeeld doordat de huidige statuten daar geen ruimte voor bieden. Daarom is het belangrijk om bij de oprichting van een bv, stichting of vereniging goed over de statuten na te denken. Toch uw statuten wijzigen? Dan moet u een verzoek indienen bij de rechter. Dit is een iets ingewikkeldere stap, dus zorg dat u bij ons deskundig advies inwint om niet onnodig tijd en geld te verliezen.

Nieuwe en stevige stap

Een statutenwijziging is niet zomaar iets. Daar moet u goed over nadenken, want er zijn altijd gevolgen voor uw bv, stichting of vereniging. Een aanpassing is óók een nieuwe koers voor uw bv, stichting of vereniging. Dus zorg dat deze stevig op papier staat.

Denkt u aan een wijziging in de statuten en heeft u advies nodig? Wij helpen u graag bij dit proces.

Bij welk rechtsgebied kunnen we u helpen?

Samenleven

Of u nu ja zegt tegen trouwen, een geregistreerd partnerschap of een samenlevingscontract: zorg dat u uw besluit juridisch goed regelt. Maak duidelijke afspraken. Scheiden? Wij staan u bij. Overweegt u een notariële volmacht of een levenstestament? Kies voor zekerheid en laat u deskundig adviseren.

Wonen

Een nieuw huis kopen of uw huidige woning verkopen is een grote stap. Kies voor een gefundeerd en professioneel advies. De meeste mensen sluiten een een hypotheeklening af om de aankoop van een huis te financieren. U ook? Dan is het vaak verplicht om een hypotheekakte op te laten maken.

Erven & Schenken

U krijgt een erfenis. Zorg dat u de gevolgen begrijpt, want u moet beslissen of u deze aanvaardt of verwerpt. Uw nabestaanden goed achterlaten? Leg uw laatste wensen vast in een testament. U kunt ook bij leven schenken aan kinderen of kleinkinderen. Optimaliseer erf- en schenkbelasting en kies voor een zorgeloze estate planning. Eerlijk advies maakt het verschil.

Ondernemen

U start een eigen onderneming. Kiest u voor een bv of een eenmanszaak? Of u wilt maatschappelijk actief zijn en twijfelt tussen een stichting en een vereniging. Laat ons meedenken, ontzorgen en u wijzen op (fiscale) verschillen. Ook als u specifieke zakelijke behoeften heeft, zoals aandelen overdragen, uw organisatie herstructureren of de statuten wijzigen.