Vitaris_LR_8408
Erven & Schenken

U wilt een – slim. Regel uw nalatenschap op uw manier.

Wat is een testament?

In uw testament legt u vast wat er met uw geld, bezittingen en schulden gebeurt na uw overlijden. Maar ook wie uw erfgenamen zijn en wie wat ontvangt. U denkt dus aan later, zelfs als u er zelf niet meer bent. Een testament is een goede manier om uw eigen nalatenschap te regelen op uw eigen manier. Laat u wel goed informeren, want er valt veel te kiezen. Of het nu gaat om het benoemen van erfgenamen, het onterven van personen of het aanwijzen van een executeur: met een testament behoudt u de regie.

Waarom kiezen voor een testament?

  1. U kunt zelf iemand aanwijzen die uw nalatenschap voor u en in uw nagedachtenis regelt;
  2. U kunt op deze manier erfbelasting uitstellen en besparen;
  3. U kunt regelen wie er voor uw kinderen zorgt als u en uw partner overlijden;
  4. U kunt zelf vastleggen wie uw erfgenamen zijn, en bijvoorbeeld partners van uw erfgenamen uitsluiten;
  5. U kunt ook uw kind(eren) of uw partner onterven (uw kinderen en partner houden wel bepaalde rechten in verband met uw nalatenschap).

Testament opstellen bij de notaris

Weet u zeker dat u een testament wilt opstellen? Dat is een wijs besluit. U kunt dit alleen laten doen door een notaris – anders is het testament niet rechtsgeldig. Samen met de notaris bespreekt u uw wensen en krijgt u inzicht in de fiscale en wettelijke gevolgen van uw keuzes. Daarna wordt er een concept-testament opgesteld, gecontroleerd, en wordt de akte ondertekend en geregistreerd in het Centraal Testamentregister.

Testament is en blijft een eigen keuze

Dankzij het testament legt u uw eigen keuzes vast. Voor het opstellen van een testament moet u wel wilsbekwaam zijn – dus u moet begrijpen wat u ondertekent. Zoals u hierboven heeft gelezen, is het een krachtig instrument. Zorg dat uw keuzes aansluiten op uw situatie en natuurlijk op de situatie van uw erfgenamen. Een testament moet altijd goed voelen.

Een testament is niet zomaar een papiertje

Uw testament reflecteert uw wensen. Uw wil is wet – letterlijk, dankzij uw testament. Neem daarom goed de tijd om na te denken over de inhoud. Een testament zorgt voor duidelijkheid. Dat is niet alleen prettig voor u en uw nagedachtenis; het kan ook mogelijke

Wilt u uw wensen op papier zetten? Wij adviseren u graag over uw testament. Neem contact met ons op.

Bij welk rechtsgebied kunnen we u helpen?

Samenleven

Of u nu ja zegt tegen trouwen, een geregistreerd partnerschap of een samenlevingscontract: zorg dat u uw besluit juridisch goed regelt. Maak duidelijke afspraken. Scheiden? Wij staan u bij. Overweegt u een notariële volmacht of een levenstestament? Kies voor zekerheid en laat u deskundig adviseren.

Wonen

Een nieuw huis kopen of uw huidige woning verkopen is een grote stap. Kies voor een gefundeerd en professioneel advies. De meeste mensen sluiten een een hypotheeklening af om de aankoop van een huis te financieren. U ook? Dan is het vaak verplicht om een hypotheekakte op te laten maken.

Erven & Schenken

U krijgt een erfenis. Zorg dat u de gevolgen begrijpt, want u moet beslissen of u deze aanvaardt of verwerpt. Uw nabestaanden goed achterlaten? Leg uw laatste wensen vast in een testament. U kunt ook bij leven schenken aan kinderen of kleinkinderen. Optimaliseer erf- en schenkbelasting en kies voor een zorgeloze estate planning. Eerlijk advies maakt het verschil.

Ondernemen

U start een eigen onderneming. Kiest u voor een bv of een eenmanszaak? Of u wilt maatschappelijk actief zijn en twijfelt tussen een stichting en een vereniging. Laat ons meedenken, ontzorgen en u wijzen op (fiscale) verschillen. Ook als u specifieke zakelijke behoeften heeft, zoals aandelen overdragen, uw organisatie herstructureren of de statuten wijzigen.