Vitaris_LR_8793
Samenleven

met de liefde van uw leven – proficiat! Maar vergeet naast de bruiloft de juridische basis niet.

Wat is trouwen?

Trouwen is meer dan alleen een romantische verbintenis; het huwelijk is óók een juridische overeenkomst. Daar komen serieuze rechten en verantwoordelijkheden bij kijken. Ook op financieel en juridisch gebied zegt u namelijk ‘ja, ik wil’ tegen elkaar. U trouwt automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Wilt u dat niet? Dan kunt u huwelijkse voorwaarden laten opstellen. Ja, er valt veel te kiezen. Trouwen is een monumentale, maar mooie beslissing. Gefeliciteerd!

Waarom een notaris inschakelen?

Om te trouwen heeft u lang niet altijd een notaris nodig. Maar wij kunnen u adviseren over de verschillende huwelijksvormen en als u kiest voor huwelijkse voorwaarden moet de notaris een notariële akte opmaken. Als onpartijdige expert kan een notaris u helpen met het opstellen van de voorwaarden, en u adviseren over fiscale voordelen en juridische gevolgen. Met huwelijkse voorwaarden zorgt u voor een duidelijke en sterke rechtspositie voor beide partners, van inkomensverdeling tot bescherming tegen schulden. Al getrouwd in (beperkte) gemeenschap van goederen? Ook dan kunt u deze veranderen naar huwelijkse voorwaarden.

Voordelen van trouwen

1. Juridische bescherming
Trouwen beschermt beide partners op juridisch gebied. Denk bijvoorbeeld aan erfrecht, pensioenrechten, alimentatie en andere wettelijke rechten. U bent beiden juridisch beschermd. In onvoorziene situaties, zoals ziekte of zelfs overlijden, biedt deze bescherming een vangnet.

2. Fiscale voordelen
Als getrouwd stel geniet u van diverse fiscale voordelen. Zo kunt u gezamenlijk belastingaangifte doen – in veel gevallen leidt dat tot belastingvoordelen. Als u een woning bezit, kunt u samen gebruik maken van hypotheekrenteaftrek.

3. Romantisch en gemakkelijk
Trouwen wordt vaak gezien als de meest romantische vorm van een verbintenis tussen twee personen. Het huwelijk wordt in elk geval maatschappelijk breed geaccepteerd en overal ter wereld erkend – bij een geregistreerd partnerschap is dat niet overal zo.

Wel of geen huwelijkse voorwaarden?

Veel stellen kiezen voor huwelijkse voorwaarden. Niet omdat ze niet zeker van elkaar zijn, maar omdat in de huidige, soms complexe samenleving schriftelijke afspraken over bezittingen en schulden best handig kunnen zijn – zeker als er zakelijke en privébezittingen zijn. U kunt kiezen voor koude uitsluiting (geen enkele vorm van gezamenlijk bezit) of beperkte gemeenschap (aparte afspraken). U kunt ook altijd later in uw huwelijk, als uw situatie verandert door de geboorte van kinderen of de start van een nieuwe onderneming, huwelijkse voorwaarden opstellen of aanpassen. Geen huwelijkse voorwaarden? Dan vallen partners onder de gemeenschap van goederen; dit kan leiden tot gedeelde bezittingen en schulden – misschien zelfs meer dan u denkt.

 

Voordelen van huwelijkse voorwaarden

  • Bescherming van vermogen en onderneming – U beschermt het eigen vermogen tegen financiële risico’s van de onderneming van de ander of een echtscheiding. Zakelijke schuldeisers van uw partner kunnen geen aanspraak maken op uw privévermogen.
  • Financiële duidelijkheid – U kunt heldere en bindende afspraken maken over de verdeling van inkomsten en vermogen, wat nuttig kan zijn als de financiële situatie verandert.
  • Flexibiliteit binnen wettelijke kaders – Huwelijkse voorwaarden geven u de vrijheid om binnen de grenzen van de wet eigen afspraken te maken over bijvoorbeeld pensioenverdeling, erfenissen en schenkingen.

Waarom kiezen voor trouwen?

Voor veel koppels is trouwen de ultieme keuze voor elkaar. Een huwelijk combineert persoonlijke, sociale, en juridische aspecten in één plechtige, vaak feestelijke verbintenis. Of u nu gemotiveerd bent door romantische, religieuze of praktische redenen: het huwelijk biedt een solide basis voor een mooie toekomst samen.

Bent u klaar voor het ja-woord? Neem vandaag nog contact met ons op. Wij helpen u graag aan een zekere toekomst met elkaar.

Bij welk rechtsgebied kunnen we u helpen?

Samenleven

Of u nu ja zegt tegen trouwen, een geregistreerd partnerschap of een samenlevingscontract: zorg dat u uw besluit juridisch goed regelt. Maak duidelijke afspraken. Scheiden? Wij staan u bij. Overweegt u een notariële volmacht of een levenstestament? Kies voor zekerheid en laat u deskundig adviseren.

Wonen

Een nieuw huis kopen of uw huidige woning verkopen is een grote stap. Kies voor een gefundeerd en professioneel advies. De meeste mensen sluiten een een hypotheeklening af om de aankoop van een huis te financieren. U ook? Dan is het vaak verplicht om een hypotheekakte op te laten maken.

Erven & Schenken

U krijgt een erfenis. Zorg dat u de gevolgen begrijpt, want u moet beslissen of u deze aanvaardt of verwerpt. Uw nabestaanden goed achterlaten? Leg uw laatste wensen vast in een testament. U kunt ook bij leven schenken aan kinderen of kleinkinderen. Optimaliseer erf- en schenkbelasting en kies voor een zorgeloze estate planning. Eerlijk advies maakt het verschil.

Ondernemen

U start een eigen onderneming. Kiest u voor een bv of een eenmanszaak? Of u wilt maatschappelijk actief zijn en twijfelt tussen een stichting en een vereniging. Laat ons meedenken, ontzorgen en u wijzen op (fiscale) verschillen. Ook als u specifieke zakelijke behoeften heeft, zoals aandelen overdragen, uw organisatie herstructureren of de statuten wijzigen.